Een paar jaar geleden heb ik Anne van StudioKisa leren kennen tijdens een cursus. Er was gelijk een leuke klik en inmiddels zijn we heel wat uurtjes sparren verder. Vanaf het begin was ik ook fan van de geweldige verjaardagsmutsen die Anne zelf allemaal ontwerpt en maakt van papier. Anno 2017 is Verjaardagsmuts uitgegroeid naar een het fantastische StudioKisa waar je niet alleen papieren verjaardagsmutsen maar ook slingers, uitnodigingen en traktatieversieringen in thema kan bestellen. In deze uit de praktijk beantwoord Anne mijn vragen over haar webwinkel en de start ervan.

Uit de praktijk | StudioKisa

Uit de praktijk - StudioKisa - Jouw webwinkel coach

Wanneer ben je begonnen met je webwinkel?

Met StudioKisa in de huidige vorm ben ik op 1 oktober 2016 gestart. Maar StudioKisa is de rebranding van mijn oude webwinkel www.verjaardagsmuts.nl die ik in 2009 ben begonnen.

Werk je fulltime of parttime aan je webwinkel?

Ik werk inmiddels fulltime aan mijn webwinkel.

Hoe zou je jouw assortiment omschrijven?

Mijn assortiment bestaat geheel uit producten die ik zelf ontwerp en momenteel ook nog allemaal zelf maak, hoewel ik in de toekomst een deel van mijn assortiment wil laten produceren. Het zijn voornamelijk producten voor kinderfeestjes zoals verjaardagsmutsen, slingers, traktaties en uitnodigingen. Daarnaast maak ik ook nog woonslingers en andere leuke (kinderkamer) decoraties. Wat mijn producten allemaal met elkaar gemeen hebben is dat ze gemaakt zijn van papier.

Waarom heb je juist voor deze producten gekozen?

Een van de fijnste herinneringen die ik aan mijn eigen verjaardagen vroeger thuis had was de muts die mijn vader elk jaar speciaal voor mij maakte, de meeste cadeaus uit die tijd ben ik allang vergeten maar dat speciale moment dat ik mijn muts op mijn hoofd kreeg en me echt heel erg jarig voelde zal ik nooit vergeten. Toen ik zelf moeder werd was dit dan ook een traditie die ik graag wilde voortzetten binnen mijn eigen gezin. Met mijn achtergrond als architect kon ik het al snel niet laten om er echt iets bijzonders van te maken, waarbij ik me liet leiden door de fantasie van mijn kinderen. Die combinatie van ontwerp en fantasie  vond ik zo mooi dat ik er graag meer mee wilde doen. Zo werd verjaardagsmuts.nl geboren.

Wat vind je enorm leuk aan het hebben van een webwinkel?

Wat ik enorm leuk vind aan het hebben van een webwinkel is dat je alles zelf mag vormgeven, dat je nieuwe ideeën direct uit kunt voeren (hoewel dit natuurlijk ook de grootste valkuil is, want zo is je winkel nooit “af”).

Het tweede wat ik heel erg leuk vind is het directe contact met je klanten en dat er inmiddels al heel wat gezinnen zijn die de mooie traditie van de verjaardagsmuts hebben ingevoerd en ik dus elk jaar ook mag meegenieten van mijn vaste klanten die ook weer een jaartje ouder worden.

Wat is jou het meest tegengevallen toen je begon als webwinkelier?

Wat me het meest is tegengevallen is hoe moeilijk het is om zichtbaar te zijn op het wereldwijde web. Je winkel kan nog zo mooi zijn als mensen je niet weten te vinden dan verkoop je niks. Zichtbaarheid is ook iets waar je voortdurend aan moet blijven werken en dat valt niet altijd mee.

Als je opnieuw zou kunnen beginnen, zou je dan iets anders doen met de kennis die je nu hebt?

Nee, alles wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt was nodig om te komen tot waar ik nu ben, als je een webwinkel hebt zijn er zo ontzettend veel dingen waar je iets vanaf moet weten en het kost nu eenmaal tijd om al die verschillende dingen te leren.

Wat is dé tip die jij beginnende webwinkeliers zou willen meegeven?

Maak je assortiment niet te breed, uiteindelijk bereik je meer als je ergens echt een expert in bent dan wanneer men niet echt weet waarom men bij jou moet zijn.

Nog een tip van Anne

Zorg voor een fijn netwerk om je heen, een webwinkel runnen kan heel eenzaam zijn en veel mensen in je directe omgeving zullen ook niet meteen begrijpen waar je mee bezig bent. Op Facebook zijn bijvoorbeeld hele fijne ondernemers groepen waar je je bij aan kunt sluiten. Waar je leuke mensen kunt ontmoeten voor fijne samenwerkingen of om gewoon even mee te sparren of je hart bij te luchten.

Heel veel succes met je onderneming, ik zou niet anders meer willen.

Is dit blog ook interessant voor je vrienden? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Leer hoe ook jij de techniek van je website in de vingers kunt krijgen

Wil je meer leren over het maken en up-to-date houden van je website, nieuwsbrief programma's, het verbeteren van je vindbaarheid en analyseren van je website? Word VIP abonnee en ontvang elke twee weken praktische tips en handige downloads die jou helpen de techniek achter je online bedrijf in de vingers te krijgen. Meld je nu aan en ontvang meteen je eerst gratis download: Het E-book Handige websites en apps met 22 handige websites en apps die allemaal gratis te gebruiken zijn en jou helpen bij het beheren en verbeteren van je website en sociale media kanalen!

Het is gelukt! Binnen 10 minuten ontvang je jouw gratis download.