Uit de praktijk | Lieverdeliefste

Deze week vertelt Karien van Lieverdeliefste haar verhaal in uit de praktijk. Een prachtig herkenbaar verhaal van een vrouw die stapje voor stapje haar bedrijf opbouwt en nu werkt aan datgene waar zij echt blij van wordt.

Van leerkracht naar onderneemster

Vandaag, ruim twee jaar geleden, zat ik op de schommel in mijn achtertuin. Het was avond en de vleermuizen fladderden boven mijn hoofd. Ik belde met een vriend omdat ik in paniek was over mijn werk. Ik ben leerkracht in het basisonderwijs. De zomervakantie was nog maar net begonnen en ik zag al met blinde paniek op tegen het komende schooljaar. Ken je dat? Dat mensen met een reden in je leven komen of er ook weer uit weg gaan? Sommige mensen komen en blijven. Anderen lopen voorbij met een boodschap. In dit geval was het dat laatste. En nog vaak hoor ik zijn stem mij de vraag stellen wanneer ik eindelijk eens voor mezelf ging kiezen. Zijn vraag was echter niet genoeg. Ik probeerde uit alle macht de ballen in de lucht te houden en vooral te doen alsof er niets aan de hand was. Dat mislukte natuurlijk schromelijk en januari van 2017 viel ik bijna letterlijk om. 

Mijn onzekerheid en het ondernemerschap

Anderhalf jaar geleden begon de zomervakantie opnieuw. De start van een vakantie waarbij ik wist dat ik minder in het onderwijs zou gaan werken en meer aan mijn bedrijf. Hoe dat zou voelen wist ik eigenlijk nog niet zo precies. Vooral omdat ik de eerste stappen zette vanuit mijn ziekmelding. Ik had dus nog geen last had van het gevoel wat “een lager basisinkomen” met zich mee zou brengen. Waar ik wel last van had was mijn onzekerheid wat betreft mijn tekenkunst en het niet weten hoe ik hier mee om moest gaan. Ik wilde wel en ik wilde niet doorzetten met mijn bedrijf. En dan waren daar ook nog die monsterstemmetjes in mijn hoofd die mij vertelden dat het toch niets zou gaan worden.

Het eerste jaar van Lieverdeliefste

 

Uit de praktijk _ Lieverdeliefste _ Jouw technische coach

Als ik nu terug kijk op het eerste jaar van Lieverdeliefste, dan heb ik vooral met het van mezelf mogen doorzetten hele grote stappen, zo niet sprongen, gemaakt. Ik sloot schoorvoetend aan bij een ondernemersnetwerk van vrouwelijke ondernemers. Hierin waren ook  samenwerking en training een onderdeel. De eerste tijd deed ik weinig meer dan af en toe een berichtje plaatsen in de FB groep. Ik durfde me nog niet zo te vertonen tijdens de online samenwerk-sessies. Op een keer was ik er wel bij. Het ging over innerlijke vragen die je had bij je bedrijf. Een coach leidde de sessie. Ik weet niet meer wat exact mijn vraag was maar ik weet nog wel dat Joan, de coach, mij zei: “maar met deze vraag heb je eigenlijk al opgegeven, als jij zo denkt dan kun je net zo goed stoppen”. Dit waren niet exact haar woorden maar ik nam ze wel zo in me op en dat was het begin van een omslag.

Stukje bij beetje

Stukje bij beetje leerde ik te geloven in mijn weg. En stukje bij beetje schudde ik een schil van mijn onzekerheid en gevoel van onkunde af. Heel diep van binnen schuilde er namelijk altijd het gevoel al dat ik letterlijk en figuurlijk iets kan betekenen met met talent. Ik sprak dit gevoel hardop uit tijdens de treinrit terug van een live-samenwerkdag van de Stoute Schoenen Club in één op één gesprek met de oprichtster. En dat voelde echt ontzettend goed.

Mijn tip aan andere startende ondernemers is dus ook echt om het goede gevoel te volgen wat je echt diep van binnen hebt. Ook al heb je van dit gevoel ooit maar een kleine schittering opgemerkt en wordt het vaker overschaduwd door ik-kan-het-niet-gedachten, het is er wel! En hoe je het doet maakt niet uit. Als je blijft doorzetten, en niet wegloopt voor welk gevoel dan ook, dan komt het gewoon goed. Dan ontdek je op een dag ineens dat je al een tijdje ongemerkt wel in jezelf en je bedrijf gelooft. Toen ik dat deed en ging geloven in mijn talent, in mijn betekenis en daarmee in mijn bedrijf, ging het ondernemen meer moeiteloos. Nee, de opdrachten stromen nog niet binnen. En ja, ik moet vaak de financiële eindjes nog aan elkaar knopen doordat mijn basisinkomen een stuk lager ligt dan voorheen. Maar dat is het waard.

Meer passie en creativiteit

Naast dat ik het heerlijk vind om te tekenen, voor mezelf en voor anderen, geeft mijn bedrijf mij ook meer ruimte om er te zijn voor mijn kinderen. Mijn bedrijf geeft mij ook meer passie en creativiteit, zet mijn ogen weer verder open. Ik voel mijn ogen stralen van binnen uit als ik met een illustratie bezig ben waar ik zelf een gevoel bij heb (en dat zijn de meeste illustraties die ik maak). En dat maakt dat ik door wil en dat ik het vertrouwen heb dat ik ooit mijn baan in het onderwijs (waar ik overigens het afgelopen schooljaar ook weer met veel plezier heb gewerkt) kan opzeggen om nog meer met mijn tekenwerk bezig te zijn. Ik voel namelijk aan alles dat ik mag toewerken naar deze volgende stap! Een heerlijk idee!

Lieverdeliefste

Dan nog even kort over wat ik doe, want als je dit leest dan hoop ik dat je ook mijn werk eens wilt bekijken. Mijn naam is Karien Kupers en mijn bedrijf heet Lieverdeliefste. Ik maak illustraties voor kinderen van alle leeftijden. Ik wil met mijn illustraties ook graag gevoelsmatig iets betekenen. Ik werk voor iedereen graag, maar het fijnst vind ik opdrachten van mensen die gevoelsmatig ook iets willen zeggen via de illustraties die ik voor ze maak. Mijn persoonlijk missie is het ontwikkelen van een serie InJeKracht-Kaarten en een serie beschermengelen. Ook werk ik momenteel hard om mijn prentenboek van het kerstverhaal opnieuw uit te brengen, een verhaal wat wij hebben genoemd: Het kleine, grote geluk van Kerstmis. En verder ben ik erg blij dat op dit moment mag werken aan een tweetal prentenboeken in opdracht. Dat maakt dankbaar en geeft vertrouwen.

Is dit blog ook interessant voor je vrienden? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Leer hoe ook jij de techniek van je website in de vingers kunt krijgen

Wil je meer leren over het maken en up-to-date houden van je website, nieuwsbrief programma's, het verbeteren van je vindbaarheid en analyseren van je website? Word VIP abonnee en ontvang elke twee weken praktische tips en handige downloads die jou helpen de techniek achter je online bedrijf in de vingers te krijgen. Meld je nu aan en ontvang meteen je eerst gratis download: Het E-book Handige websites en apps met 22 handige websites en apps die allemaal gratis te gebruiken zijn en jou helpen bij het beheren en verbeteren van je website en sociale media kanalen!

Het is gelukt! Binnen 10 minuten ontvang je jouw gratis download.