Kika van Hofje van Kieka heb ik een aantal jaren geleden leren kennen via Facebook. Haar enthousiasme voor haar webwinkel en de prachtige producten die zij verkoopt en zelf ontwerpt werken altijd erg aanstekelijk. Ik ben dan ook blij dat Kika in deze Uit de praktijk mijn vragen beantwoord. Hoe zij is begonnen en wat haar tips voor jou zijn lees je hieronder.

Uit de praktijk | Hofje van Kieka

Uit de praktijk - Hofje van Kieka - Jouw webwinkel coach

Wanneer ben je begonnen met je webwinkel?

Ik ben vijf jaar geleden (na mijn grafische opleiding) begonnen met ontwerpen maken. Dit was eerst een website die meer een portfolio was van mijn werk, maar langzaamaan werd het een shop. Heel officieel heb ik Hofje van Kieka sinds 2014 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Werk je fulltime of parttime aan je webwinkel?

Parttime. Mijn man heeft een drukke baan en ik werk vanuit huis. Dus ik ben ook part-time ‘huisvrouw’ ;). Maar nu het de laatste periode echt drukker is, werk ik ook vaak ’s avonds en in het weekend. Dus misschien gaat het wel steeds meer op een full-time baan lijken.

Hoe zou je jouw assortiment omschrijven?

Trendy woondecoratie, kaarten, posters en stationery als washi tape en papierklemmen. Waarvan veel producten zelf ontworpen en gemaakt zijn.

Waarom heb je juist voor deze producten gekozen?

De kaarten en posters voor Hofje van Kieka ontwerp ik zelf. Ook het merendeel van de woondecoratie maak ik zelf, zoals de woonkettingen en klemborden. Dit zijn dingen die ik met heel veel liefde bedenk en maak. Alle andere producten zijn eigenlijk producten die hierop aansluiten. En sowieso producten die ik zelf ook heel leuk vind. Ik vind het heerlijk om op zoek te gaan naar nieuwe aanwinsten voor mijn shop, nog veel leuker dan voor mezelf winkelen. Kortom ik kies producten waar ik zelf ook blij van word, anders werkt het voor mijn gevoel ook niet.

Wat vind je enorm leuk aan het hebben van een webwinkel?

Bijna alles, het is heerlijk om nieuwe producten te ontwerpen en aanvullende producten uit te zoeken. Maar ik geniet ook heel erg van het mooi inpakken van een bestelling, het moet een feestje zijn voor de ontvanger.

Wat is jou het meest tegengevallen toen je begon als webwinkelier?

Dat het niet zo gemakkelijk ging als ik dacht. De eerste jaren stak ik er minder tijd in, dus komt er ook echt veel minder uit. Niemand komt zomaar op jouw website terecht, al verkoop je het mooiste product van de wereld, als men het niet weet te vinden, zal niemand het kopen.

Als je opnieuw zou kunnen beginnen, zou je dan iets anders doen met de kennis die je nu hebt?

Ik zou vanaf het begin iets ondernemender geweest zijn, ik heb een te afwachtende houding gehad. Ook omdat ik alles heel spannend vond. Zo heb ik het gebruiken van een Facebook account heel lang voor me uitgeschoven, ik vond het doodeng om dan mijn vrienden en bekenden uit te nodigen en was bang voor negatieve kritiek. Die heb ik overigens nooit gekregen.

Wat is dé tip die jij beginnende webwinkeliers zou willen meegeven?

Doe alles met passie, niet met het doel rijk te worden. Het is gewoon heel hard werken en je kan niet meteen cashen. Als je iets doet waar je hart niet ligt, kan ik me het niet voorstellen dat je het volhoudt.

Als tip zou ik ook willen geven, maar dat moet ik zelf ook nog in praktijk brengen, probeer werk en privé te scheiden. Anders ben je eigenlijk 24 uur per dag met je shop bezig.

En zoek mede-ondernemers op, om samen te sparren en zowel je positieve als negatieve ervaringen te delen met een ‘soortgenoot’ is fijn.

Tot slot, blijf leren! Volg trainingen of lees boeken. Ook is er super veel op internet te vinden in de vorm van goede artikelen en filmpjes.

Is dit blog ook interessant voor je vrienden? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Leer hoe ook jij de techniek van je website in de vingers kunt krijgen

Wil je meer leren over het maken en up-to-date houden van je website, nieuwsbrief programma's, het verbeteren van je vindbaarheid en analyseren van je website? Word VIP abonnee en ontvang elke twee weken praktische tips en handige downloads die jou helpen de techniek achter je online bedrijf in de vingers te krijgen. Meld je nu aan en ontvang meteen je eerst gratis download: Het E-book Handige websites en apps met 22 handige websites en apps die allemaal gratis te gebruiken zijn en jou helpen bij het beheren en verbeteren van je website en sociale media kanalen!

Het is gelukt! Binnen 10 minuten ontvang je jouw gratis download.