Dat Google Analytics dé website is om inzicht te krijgen in je website bezoekers en hun gedrag, weet bijna iedereen. Toch wordt het lang niet door elke ondernemer gebruikt. In mijn ogen een gemiste kans, want Google Analytics is een bron van informatie waarmee je jouw website kunt verbeteren. Hoe je Google Analytics kunt instellen leg ik uit in Google Analytics voor beginners. Maar om het goed te kunnen begrijpen leg ik hieronder eerst uit wat Google Analytics is en wat je ermee kunt.

Wat is Google Analytics?

Om bij het begin te beginnen, wat is Google Analytics (GA) nu eigenlijk? GA is een gratis dienst van Google waarmee je niet alleen het aantal bezoekers kunt meten, maar ook inzicht krijgen in hoe bezoekers je website gebruiken, via welke manier ze op je website terechtkomen en hoe je ervoor kunt zorgen dat ze terugkomen. Deze informatie kun je uit de vele rapporten filteren die tot je beschikking staan. Zo kun je bijvoorbeeld live kijken hoeveel bezoekers er op je website zijn en waar ze vandaan komen, bekijken wie er op je website komen (demografie, geografie) en inzicht krijgen in je conversies. Belangrijke informatie die je kunt gebruiken om jouw website te optimaliseren voor je potentiële klanten.

Google Analytics, meten is weten | Handige blogs voor online onderneemsters | Jouw technische coach

Waarom moet je het absoluut gaan gebruiken?

Google Analytics geeft je veel informatie over je bezoekers, je website en de marketingcampagnes die je gebruikt. Met deze informatie kun je direct zelf wat doen. Besef echter wel dat dit niet in één keer een uurtje kan. GA moet een onderdeel van je maandelijkse routine worden om echt meer inzicht te krijgen. Ga je het consequent gebruiken, dan zul je er zeker winst uit gaan halen voor je website.

Google Analytics instellen

Om GA goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat de instellingen allemaal kloppen. In Google Analytics voor beginners leg ik daarom op een simpele manier stap voor stap uit hoe je onder andere een GA account aanmaakt, deze koppelt met je website, je weergaven juist instelt en e-commerce instelt. Leer GA gebruiken en laat daardoor je website groeien!

Leer hoe ook jij de techniek van je website in de vingers kunt krijgen

Wil je meer leren over het maken en up-to-date houden van je website, nieuwsbrief programma's, het verbeteren van je vindbaarheid en analyseren van je website? Word VIP abonnee en ontvang elke twee weken praktische tips en handige downloads die jou helpen de techniek achter je online bedrijf in de vingers te krijgen. Meld je nu aan en ontvang meteen je eerst gratis download: De Urenregistratie waarmee je in één handig overzicht al je gewerkte uren voor de belastingdienst kunt bijhouden!

Het is gelukt!