Als je een webwinkel wilt openen heb je een startkapitaal nodig. Maar wat als het financieren van je bedrijf niet lukt uit eigen middelen? Waar moet je dan naar toe en wat heb je ervoor nodig?

Wat kost het om een webwinkel te starten?

Als je een webwinkel begint zijn er een aantal kosten waar je al rekening mee kunt houden. In onderstaande tabel geef ik al een overzicht van de basiskosten. Toch kunnen startkosten per webwinkel erg variëren en zijn ze afhankelijk van zaken als welke webshopprovider je gebruikt, ontwerpkosten en natuurlijk ook wat je gaat inkopen en verkopen. Maak daarom – naast een ondernemingsplan – ook een goed financieel plan zodat je weet wat voor jou de kosten gaan worden en hoeveel startkapitaal je nodig hebt.

Startkosten webwinkel - Jouw webwinkel coach

Financieren van je bedrijf

Om je bedrijf te financieren en een startkapitaal te hebben zijn er een aantal mogelijkheden.

  1. Financieren uit eigen middelen
  2. Lenen bij vrienden, familie, bekenden
  3. Lenen bij de bank
  4. Lenen bij private instellingen
  5. Crowdfunding

Elk van de mogelijkheden heeft zijn voordelen en nadelen.

Financieren uit eigen middelen

Financieren uit eigen middelen is wat mij betreft de beste optie, met de minste haken en ogen. Je hoeft immers geen contracten af te sluiten, rente te betalen of een uitgebreid ondernemingsplan klaar te hebben om te kunnen starten. Toch zit er ook een nadeel aan je eigen geld gebruiken. Het kan namelijk lang duren voor je de eigen investering terug hebt verdiend. Vaak staat dit voor webwinkeliers zelfs helemaal niet meer op de lijst. Zorg daarom dat je een terugbetaling doet aan jezelf, als is het maar een klein bedrag per maand.

Lenen bij vrienden, familie en bekenden

Lenen bij vrienden, familie en bekenden kan een goed alternatief zijn als je zelf niet kunt financieren. Het is een vorm van lenen die laagdrempelig is en vaak zonder rente. Er zit wel een valkuil in deze vorm van lenen. Vaak zijn ondernemers makkelijker geneigd tot het overslaan van een betaling als het even niet uitkomt. Stel daarom altijd een leencontract op en leg daarin de afspraken die je met elkaar maakt over het afbetalen goed vast. Zo voorkom je ergenis en eventueel zelfs ruzie!

Lenen bij de bank

Lenen bij de bank kan een oplossing zijn om een deel van de kosten te financieren. Maar een bank stelt veel eisen aan beginnende ondernemers. Vaak dien je zelf te beschikken over voldoende startkapitaal en moet je een ondernemingsplan hebben die bovendien ook nog is goedgekeurd door een boekhouder of een accountant. Verder doen banken ook altijd een toetsing bij het BKR.

Lenen bij private instellingen

Lenen bij private instellingen is de vierde mogelijkheid en vaak te verkiezen boven het lenen bij een bank. Maar ook private instellingen beoordelen je ondernemingsplan en aanvraag zorgvuldig. En ook private instellingen zullen een toetsing doen bij het BKR.

Crowdfunding

Crowdfunding is een vrij nieuwe manier van financiering. Crowdfunding is een vorm van financiering waarbij onder andere ondernemers geld lenen van een grote groep mensen. Dit gaat vaak via een crowdfunding platform. Een groot voordeel voor ondernemers is dat bij deze manier van financieren je als ondernemer zelf vaak de tarieven en voorwaarden kan bepalen. Een nadeel is wel dat crowdfunding tijd kost, tijd om investeerders te vinden voor jouw doel. En als beginnend webwinkelier wil je lang niet altijd wachten.

Is dit blog ook interessant voor je vrienden? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Leer hoe ook jij de techniek van je website in de vingers kunt krijgen

Wil je meer leren over het maken en up-to-date houden van je website, nieuwsbrief programma's, het verbeteren van je vindbaarheid en analyseren van je website? Word VIP abonnee en ontvang elke twee weken praktische tips en handige downloads die jou helpen de techniek achter je online bedrijf in de vingers te krijgen. Meld je nu aan en ontvang meteen je eerst gratis download: Het E-book Handige websites en apps met 22 handige websites en apps die allemaal gratis te gebruiken zijn en jou helpen bij het beheren en verbeteren van je website en sociale media kanalen!

Het is gelukt! Binnen 10 minuten ontvang je jouw gratis download.