Domeinnaam vastleggen

Je hebt een bedrijfsnaam uitgekozen en gecontroleerd bij de Kamer van Koophandel of de handelsnaam nog vrij is. Nu is het zaak ook de domeinnaam vast te leggen. Wacht hier niet te lang mee, want voor je het weet is de domeinnaam bezet en moet je opnieuw een naam verzinnen.

Het vastleggen van je domeinnaam

Het vastleggen van je domeinnaam is snel en simpel geregeld. Er zijn veel aanbieders waar je een domeinnaam kunt registreren. Het loont dus om even goed rond te kijken. Let wel op dat er prijzen kunnen staan die alleen gedurende het eerste jaar gelden. Hieronder een overzicht van de domeinkosten per jaar zonder korting van de meest voorkomende aanbieders.

Kosten domeinnaam registreren - Jouw webwinkel coach

Welke extensie moet je kiezen?

Om eerlijk te zijn, het maakt eigenlijk niet uit welke extensie je voor je domein kiest. Logischerwijs is het voor een webwinkel die in Nederland wil verkopen beter om een .nl te kiezen dan een .de. Wil je jouw producten in heel Europa of zelfs de wereld gaan verkopen dan is het slimmer om een .eu of .com extensie te kiezen. Maar tegenwoordig eindigt het hier niet bij. Je kunt ook kiezen voor .info, .nu, .online, .shop, .webshop en .webwinkel om maar een paar te noemen. De laatste drie extensies kunnen het voordeel bieden dat het voor klanten gelijk duidelijk is dat je webwinkel bent en dat zij bij jou iets kunnen kopen. Maar is het een must? Nee, veel belangrijker zijn je meta titels en omschrijvingen. Klanten die zoeken via Google zullen dat als eerste zien en daar op doorklikken. Heb je de mogelijkheid om voor een goede prijs meerdere extensie te kopen? Doe dit dan gewoon. Qua kosten hoef je het niet te laten en je kunt domeinnamen erg makkelijk via de domeinhost doorlinken (soms tegen een kleine meerprijs per jaar) naar je uiteindelijk gekozen extensie.

Helpt de extensie mee aan zoekmachine optimalisatie?

Om heel kort te zijn, nee. Google maakt geen onderscheid tussen extensies. Het heeft dus geen zin om voor deze reden een bepaalde extensie te gebruiken.

Leer hoe ook jij de techniek van je website in de vingers kunt krijgen

Wil je meer leren over het maken en up-to-date houden van je website, nieuwsbrief programma's, het verbeteren van je vindbaarheid en analyseren van je website? Word VIP abonnee en ontvang elke twee weken praktische tips en handige downloads die jou helpen de techniek achter je online bedrijf in de vingers te krijgen. Meld je nu aan en ontvang meteen je eerst gratis download: De Urenregistratie waarmee je in één handig overzicht al je gewerkte uren voor de belastingdienst kunt bijhouden!

Het is gelukt!