Uit de praktijk | De Taalstraat

Karijn Kats is eigenaresse van tekstbureau de Taalstraat dat gevestigd in het prachtige Deventer. Karijn werkt als redacteur, vertaler, blogger, ghostwriter en schrijver voor diverse opdrachtgevers. Taal is dus echt haar ding. In deze Uit de praktijk deelt zij haar verhaal over hoe het begon.

Uit de praktijk _ De Taalstraat _ Karijn Kats _ het verhaal van een online onderneemster _ Jouw technische coach

Gewoon beginnen!

Daar zat ik dan: na de geboorte van mijn derde kind was ik gestopt als docent aan de opleiding Journalistiek. De combinatie van drukke baan die niet bij mij paste en de hectiek van een jong gezin: dat wilde ik niet meer. Maar wat dan wel? Wel in het onderwijs blijven, liever naar de cultuursector of iets met taal gaan doen? En wilde ik ondernemer worden? Omdat ik gek ben op speurtochten en kinderfeestjes had ik in mijn vrije tijd al een webshop in kinderfeestpakketten opgezet. Het ondernemen smaakte naar meer.

Mogelijkheden verkennen

Ik verkende mijn mogelijkheden. Ik belde met redacteuren van uitgeverijen. Dronk koffie met journalisten, cultuurmakelaars en tekstschrijvers.
Mijn hele leven schrijf ik al en verslind ik boeken. Taal brengt mij plezier. Opdrachten voor studenten, subsidie-aanvragen en begrijpelijke rapporten: in vorige banen besteedde ik veel aandacht aan het aantrekkelijk en begrijpelijk maken van teksten. Ik wilde aan de slag als tekstschrijver. Maar ja, tekstschrijver, dat is nog steeds een heel breed beroep. Moest ik me niet focussen? Nee, bedacht ik me. Ik ga gewoon beginnen.

Ik gaf mezelf de opdracht om wekelijks een column te schrijven en op mijn website te plaatsen en om een interview geplaatst te krijgen op een journalistiek platform. Zo werkte ik aan mijn zichtbaarheid. Er kwamen toevallig wat dingen op mijn pad. Een vertaalklus, een stage bij het familiytravelblog waar ik al voor schreef. Ik verdiepte me in SEO schrijven en volgde een cursus Copywriting.

Inmiddels ben ik driekwart jaar en verschillende opdrachtgevers verder. De meeste via mijn bestaande netwerk, maar inmiddels ook via nieuwe contacten. En ik vind het heerlijk! De veelzijdigheid van het werk, het indelen van mijn tijd en het werken aan mijn eigen bedrijf geven veel energie. Als opdrachtgevers blij zijn met mijn teksten word ik daar op mijn beurt weer heel blij van.

Tekstbureau De Taalstraat

Ik begon afgelopen jaar onder mijn eigen naam. Sinds juni heet mijn tekstbureau de Taalstraat en heb ik helder wat ik aanbied: Ik help ondernemers en (non) profit-organisaties bij het opstellen en redigeren van hun teksten. Ik schrijf webteksten en optimaliseer teksten voor Google (SEO). En offline schrijf ik mee aan brochures, maak ik interviews en redigeer ik rapporten en offertes. Nog steeds vrij breed, maar de diversiteit van de opdrachten vind ik nu heel fijn. Focussen kan altijd nog.

Mijn advies voor andere online onderneemsters

Mijn advies: start gewoon. Specialiseren kan later, als je beter weet wat je goed kan kan, leuk vindt en inzicht in de markt hebt waarin je je producten of diensten levert. En weet: bijna alles loopt toch anders dan je van te voren had bedacht. Helemaal niet erg!

Is dit blog ook interessant voor je vrienden? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Leer hoe ook jij de techniek van je website in de vingers kunt krijgen

Wil je meer leren over het maken en up-to-date houden van je website, nieuwsbrief programma's, het verbeteren van je vindbaarheid en analyseren van je website? Word VIP abonnee en ontvang elke twee weken praktische tips en handige downloads die jou helpen de techniek achter je online bedrijf in de vingers te krijgen. Meld je nu aan en ontvang meteen je eerst gratis download: Het E-book Handige websites en apps met 22 handige websites en apps die allemaal gratis te gebruiken zijn en jou helpen bij het beheren en verbeteren van je website en sociale media kanalen!

Het is gelukt! Binnen 10 minuten ontvang je jouw gratis download.