Als zelfstandig ondernemer zal je er in je begroting rekening mee moeten houden dat je belasting moet betalen. Maar wanneer ben je voor de belastingdienst eigenlijk een ondernemer? En welke belasting moet je als webwinkel houder gaan betalen?

Ondernemer voor de belastingdienst

Voor de belastingdienst ben je als webwinkelier ondernemer als je voldoet aan een aantal voorwaarden.

  • Je verdient geld via het online verkopen van goederen of diensten
  • Je verdient geld met activiteiten als affiliatie
  • Je adverteert regelmatig zakelijk op internet

Bied je goederen dus gratis aan of alleen in hobby- of familiesfeer, dan ben je voor de belastingdienst geen ondernemer.

Btw en inkomstenbelasting betalen

Als je als webwinkelier producten gaat verkopen en je daar naar verwachting winst uit gaat halen, dan is de kans groot dat je inkomstenbelasting moet betalen. De belastingdienst kan dit echter vaak pas aan het eind van een jaar beoordelen. De beoordeling hangt af van een aantal factoren zoals hoeveel winst je maakt, hoe zelfstandig je onderneming is en hoeveel tijd je in een onderneming steekt. Bel daarom, als je twijfelt, altijd de belastingdienst!

Moet je inkomstenbelasting betalen? Houd hier dan ook rekening mee en zet hier geld voor opzij. Hoeveel inkomstenbelasting je betaalt is afhankelijk van je leeftijd. Als je in 2018 de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt, gelden de volgende tarieven:

Belastingdienst - Inkomstenbelasting ondernemers - tarieven box 1 in 2016 - AOW-leeftijd nog niet bereikt - Jouw webwinkel coach

Heb je in of voor 2017 de AOW leeftijd bereikt, kijk dan even op de website van de belastingdienst voor de geldende tarieven.

Btw betalen

De belasting scheidt het betalen van btw en inkomstenbelasting van elkaar. Zo kan het zijn dat je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting maar wel voor de btw. Je bent ondernemer voor de btw als je zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent. De btw die je de klanten in rekening, dien je aan de belastingdienst af te dragen. Het fijne is echter dat je de btw die jij betaald hebt aan je leveranciers er weer van af mag trekken. Zeker in de beginfase van je webwinkel is het dus goed mogelijk dat je btw terug ontvangt van de belastingdienst omdat je meer hebt ingekocht dan hebt ontvangen.

Samenwerking tussen de Kamer van Koophandel en de belastingdienst

De Kamer van Koophandel en de belastingdienst werken nauw samen. Zodra je de webwinkel aanmeldt bij de Kamer van Koophandel krijg je een btw nummer en ben je dus ook verplicht je btw aangifte te doen. Misschien twijfel je nu om je webwinkel aan te melden, maar het blijft verstandig om dit wel te doen. Niet alleen het je het zakelijk vaak nodig zoals bij het inkopen van je producten en het openen van een bankrekening, ook schep je met het vermelden van je KvK nummer vertrouwen naar je toekomstige klanten.

Leer hoe ook jij de techniek van je website in de vingers kunt krijgen

Wil je meer leren over het maken en up-to-date houden van je website, nieuwsbrief programma's, het verbeteren van je vindbaarheid en analyseren van je website? Word VIP abonnee en ontvang elke twee weken praktische tips en handige downloads die jou helpen de techniek achter je online bedrijf in de vingers te krijgen. Meld je nu aan en ontvang meteen je eerst gratis download: De Urenregistratie waarmee je in één handig overzicht al je gewerkte uren voor de belastingdienst kunt bijhouden!

Het is gelukt!